2014

 

 

 

ASOCIATIA de ajutor social

a FECIOAREI MARIA

si CUVIOASEI PARASCHEVA

Orasul :  TARGU FRUMOS

Strada Petru Rrares, nr. 2,

 Judetul  Iasi

CIF : 23433976

Telefon :  0749.749473 /  0743.403821

e-mail :  asociatia.fmcvp@yahoo.com

Nr. 16 / 30.01.2014

 

RAPORT

 

… sa incepem cu inceputul …  

Asadar, anul 2001 a fost inceputul unui drum anevoios. Preotul Neculai Zugravu, paroh al bisericii Cuvioasa Parascheva din localitate a construit cladirea ce avea sa devina adapost pentru varstnicii care nu beneficiau de un suport moral si financiar.

Cladirea cuprindea un minim  necesar pentru desfasurarea activitatii : patru camere cu doua paturi, doua grupuri sanitare,  cabinet cu multipla utilitate – medical, psihologic si asistenta sociala, bucatarie si sala de mese .

 In anul 2003 primul ocupant si beneficiar al acestui adapost a fost o batrana ce-si facuse adapost sub scara unui bloc din oras apoi, rand pe rand au venit alte si alte solicitari cu fel si fel de necazuri.

Toata activitatea s-a desfasurat, de la inceput si pana in prezent, in sistem de voluntariat cu partenerii nostri. A fost si este o colaborare fructuoasa, amiabila si care da roade, creind legaturi sociale, morale intre beneficiarii nostri varstnici si celelalte segmente de varsta si stare sociala. Invatam cu totii, in mod practic sa daruim, din compasiunea, din timpul si din putinul nostru spre bucuria si mangaierea acestor varstnici.

De la infiintare si pana acum, un numar de 24 batrani au beneficiat de ajutorul si protectia noastra, fiindu-le la majoritatea alaturi pana la finalul vietii lor. In prezent avem maximum de posibil ocupat, adica 8 persoane cu varsta cuprinsa intre 60-80 de ani

Deoarece legislatia nu a mai permis desfasurarea activitatii noastre de sprijinire si protectie a varstnicilor in mod liber, familial si sub ocrotirea Bisericii,  am demarat procedurile de infiintare a unei asociatii nonprofit si astfel, in anul 2008 a luat nastere „Asociatia de ajutor social a Fecioarei Maria si Cuvioasa Parascheva” in cadrul careia am acreditat Centrul de zi pentru batrani, prin intermediul caruia    s-au dezvoltat relatiile de socializare ale azilantilor nostri cu persoane din afara. S-au organizat intalniri intre generatii, cadrele medicale fiind frecvent in mijlocul lor, supraveghindu-i, sfatuindu-i si acordandu-le asistenta medicala, asistentul social si psihologul monitorizandu-le starea psihica, au avut loc activitati de recreere la care au participat pensionari din localitate, programe de miscare fizica coordonate de voluntari cu activitati in domeniu, s-au efectuat excursii in afara localitatii si totul a convers spre a le crea sentimentul ca sunt iubiti, ca societatea inca are nevoie de ei, de experienta varstei lor.

 

 

 

Avem oameni minunati, care nu pregeta sa ne dea concursul spre beneficiul total al varstanicilor nostri si acest lucru il face si copilul si parintele si bunicii, creind astfel un lant al respectului perpetuu.

Prin vizitele elevilor de la scolile din oras, s-a creat o legatura, o punte intre generatii lucru ce s-a transformat intr-un adevarat lobbi pentru activitatea noastra ceea ce ne aduce in mod constant donatii in roni si alimente pentru beneficiarii nostri.

Nu pregetam sa ne facem cunoscuta activitatea, prin reteaua de tv prin cablu a localitatii sau prin organizarea de intalniri,  pentru cunoasterea beneficiarilor nostri de catre potentialii sponsori. Astfel, cu ajutorul sponsorilor am reusit sa efectuam lucrarile de extindere, atat a cladirii  cat si a activitatii de asistenta sociala pentru persoanele varstnice, aflate in pericol de risc de marginalizare :

Centrul de zi prin care am organizat socializare si recreere pentru persoanele varstnice, si-a largit activitatea sociala prin acordarea de asistenta si ingrijire la domiciliu.

Bucataria a fost reorganizata conform cerintelor europene si astfel, in luna mai 2013 am infiintat si acreditat Centrul rezidential pentru persoane varstnice , in Casa sociala de tip familial                                                       

Cum am specificat deja, 2012 a fost anul in care am luat hotararea sa marim si sa modernizam cladirea deja existenta, finalizand lucrarile in luna august 2014. Fondurile fiind insuficiente, lucrarile su durat putin cam  mult !

 Datorita faptului ca sunt cerinte, am luat hotararea de a dezvolta si diversifica activitatea prin infiintarea unui Centru rezidential  cu caracter permanent pentru varstnici, care va fi patronat de Fecioara Maria ”,  cu posibilitatea absorbirii a unui numar de 27 de persoane.

S-a ridicat etaj superior avand o suprafata de 400 mp. In componenta acestuia intrand :

 • sase dormitoare de doua si trei paturi,
 • doua grupuri sanitare complete,
 • cabinet medical
 • cabinet pentru psiholog si asistentul social,
 • un salon de 70 mp care se va folosi pentru activitatile de club si alte reuniuni cu character civic si social,
 • un mini-salon familial, pentru intalniri inter-familiale, ,
 • o biblioteca.
 • doua grupuri sanitare (situate langa club)
 • camera pentru supraveghetor
 • doua incaperi pentru depozitare

 

Totodata, ca activitate colaterala Centrului de zi  deoarece nevoia o impune, prin serviciul de  ”Ingrijire la domiciliu” , voluntarii nostri acorda asistenta si ajutor persoanelor care se deplaseaza greu sau deloc. Beneficiarii, pe langa masa de pranz sau un pachet saptamanal cu alimente, primesc si efectuarea unor servicii : menaj, efectuarea unor plati curente, socializare, asistenta psihologica si medicala gratuita.

 Toti beneficiarii Centrelor sunt selectati ca urmare a unor anchete sociale efectuate de catre asistentii nostri voluntari.

Activitatea noastra de pana acum a fost una cu caracter static, local  dar nu a lipsit posibilitatea de a invata de la profesionisti  astfel, am relationat cu organizatii din domeniul asistentei  sociale (FUNDATIA SOLIDARITATE SI SPERANTA-IASI), cu activitate bogata si diversificata

 

          Obiectivele investitiei  in viziunea Asociatiei :

 

–      Realizarea activitatilor de asistenta moral-spirituala si sociala;

–      Promovarea drepturilor batranilor si prevenirea abuzurilor si neglijarii acestora;

–      Ingrijirea persoanelor varstnice, sarace, marginalizate si abandonate, indifferent de sex, religie sau etnie;

–      Organizarea de intalniri pentru petrecerea timpului liber al persoanelor pensionare, prin activitati de socializare, activitati recreative si mentinere a tonusului pozitiv sub supravegherea instructorilor profesionisti;

–      Acordarea de ajutor, asistenta si ingrijire la domiciliu;

–      Asigurarea masa si cazare permanenta persoanelor varstnice aflate in evidenta Asociatiei ca fiind lipsite de sprijin moral si financiar;

–      Asigurarea unui pranz, persoanelor luate in evidenta Centrului de zi;

–      Pachete saptamanale cu alimente, persoanelor aflate in supraveghere si ingrijire la domiciliu;

–      Dotarea bucatariei cu echipamente profesionale;

–      Echiparea dormitoarelor nou construite ;

–      Mobilarea si dotarea cu echipament a salonului – club pentru varstnic;i

–      Finalizarea si finisarea lucrarilor de constructive;

–    Infiintarea si amenajarea unui cabinet stomatologic care sa acopere nevoile beneficiarilor nostril cat si a celorlalti pensionari din oras, cu minime resurse financiare;

–      Amenajarea si dotarea cabinetului medical

 

–      Prin activitatea de voluntariat preconizam sa se efectueze schimburi de experienta cu personalul altor Asociatii si Organizatii, pe specialitati;

–      Ridicarea gradului  de profesionalism al personalului, prin efectuarea cursurilor de perfectionare;

–      Atragerea tineretului in efectuarea activitatilor caritabile si de sustenabilitate;

–      Atragerea tineretului si initierea in domeniul asistentei caritabile, pentru a deveni continuatori ai activitatii;

 

Si, tot ca un proiect pe care il avem in vedere a-l realiza, este si infiintarea unui Centru occupational pentru tinerii absolventi ai cursurilor Scolii speciale din localitate. Acestora, Societatea  nu le ofera posibilitatea unui loc de munca si trai decent si aceasta situatie vine dup ce, tot aceeasi Societate le-a oferit gratuit absolut tot pana la absolvire, creindu-le o siguranta care se dovedeste a fi falsa dupa absolvirea scolii.   Pentru acesti tineri dorim sa cream o posibilitate de a-si castiga un trai decent, efectuind lucrari de manufactura  : obiecte din impletirea nuielilor sau a paielor, confectionarea obiectelor de uz casnic din material lemnos dar  si  invatarea unor  metode de comercializarea lor, etc.

 

Dar, ca si proiectele deja existente, aceasta intentie nu se va putea transforma in proiect realizabil decat prin concursul tuturor factorilor de decizie care au contribuit si la realizarea proiectelor deja viabile ale Asociatiei.

 

30.08.2014                                                                                                                                      

                  Director executiv,                                                                                       Coordonator Centre,

               l.T.  Iulius Petre Zugravu                                                                                     c.f. Iuliana Zugravu

2 gânduri despre “2014

 • Pentru donatii nu am gasit un cont in Euro sau Lei.Mentionez ca locuiesc in strainatate si as dori sa fac o donatie in euro Asociatiei dvs.

  • Buna ziua !
   Ne onoreaza intentia dumneavoastra si, pentru a crea o punte intre dorinta si fapta, spuneti-ne cate ceva despre dumneavoastra, despre viata si traiul departe de tara.
   Cu deosebita stima,
   Asociatia de ajutor social a Fecioarei Maria si Cuvioasei Parascheva – Targu Frumos. 0040729.406184

Comentariile sunt închise.